Великий піст 2024: правила та заборони

Що можна їсти у цей період

Великий піст 2024: правила та заборони

Цього року початок Великого посту припав на 18 березня, а його кінець – 4 травня. Великій піст для вірян є найголовнішим, суворим та найтривалішим.

Багато людей вважають, що основне, що потрібно робити в піст – це утриматися від вживання в їжу певних продуктів харчування. Та таке визначення не зовсім правильне. Основний його сенс полягає не лише в утриманні від їжі, його мета – духовність.

«Нинішній піст – це не суто про заборони чи формальні обмеження, але насамперед про стійкість, терпіння, укріплення, відновлення наших духовних сил. Бо через витривалість, розважливість, молитву, через добрі діла, через жертовне милосердя до ближніх, яке Христос приймає як вчинене для Нього Самого – маємо здобути значно більше. Здобути ту унікальну зброю проти диявола і слуг його, здобути меч і броню, якими будемо від нападів лукавого міцно захищені.

Цей Великий піст – семитижневий піст жертовності та зміцнення, це шлях віднайдення у собі сил надалі боротися зі злом і рухатись вперед – з Богом, до Перемоги», — написав Митрополит Епіфаній.

Піст — це час боротьби зі злом, агресією, пристрастями та відмовою від того, що викликає у людини залежність.

Ті, хто дотримуються правил, протягом 48 днів посту не вживають молочні та м’ясні продукти, страви з риби, яйця. Крім того, заборонено їсти різноманітну їжу тваринного походження, наприклад:

  • сир, вершкове масло, майонез, сметану чи йогурт;
  • білий хліб, булочки та печиво;
  • сало, свинину, яловичину, птицю та інші будь-які види тваринного м’яса;
  • яйця.

Проте, оскільки наш організм потребує різноманітних вітамінів і мікроелементів, які надавали нам продукти перераховані вище, є смачна і не менш корисна альтернатива:

  • насіння, крупи, бобові (сочевиця, кус-кус, булгур, кіноа, кунжут, чіа, льон, гарбузове насіння і багато іншого);
  • соєві продукти (соєве олія, молоко, сир, м’ясо, какао і т.д);
  • молоко рослинного походження (мигдальне, кокосове);
  • цільнозерновий та здобний хліб, лаваш;
  • овочі;
  • приправи та зелень будь-якого виду (листя салату, рукола, петрушка, кріп і т.д);
  • гриби.

Більшість солодкого у Великий піст їсти, також, заборонено. Проте з цим не виникне жодних проблем. Звичні нам шоколад, тістечка та різноманітні білкові десерти можна замінити на: сухофрукти, екоснеки, горіхи.

Два-три дні пісного харчування переконають вас, що можна експериментувати з рецептами, а звичні нам страви цікаво удосконалювати та змінювати. І міф про те, що складно харчуватися в піст, відразу розвіюється.

Редакція Вінниця.info підібрала для вас декілька смачних та не складних рецептів

Великий піст 2024: правила та заборони

Млинці без яєць на воді (рецепт від Євгена Клопотенка)

200 г борошна

1ст.л. цукру

½ ч.л. солі

2 ст.л олії

500 мл води

У 200 г борошна всипте 1 ст. л. цукру, ½ ч. л. солі, влийте 2 ст. л олії та 250 мл води кімнатної температури. Ретельно перемішайте інгредієнти, щоб не було грудочок.

Влийте в тісту решту 250 мл води та знову гарно розмішайте тісто, воно має бути досить рідким. Лишіть його відпочити на 15 хвилин.

Розігрійте пательню та починайте смажити млинці, виливаючи тісто черпаком і гарно розподіляючи по всій поверхні.

Смажте млинці по 2 хвилини з кожного боку до румʼяності на вогні вище середнього (7/9).

Великий піст 2024: правила та заборони

Пісні вареники з картоплею

Тісто:

1 кг борошна

2 ст.л. олії

250-300 мл теплої води

1 ч.л. солі

0,5 ч.л. цукру

Начинка:

1 кг картоплі

2 цибулини

Олія для смаження

за смаком сіль, перець, спеції до картоплі

Картоплю відварити, зробити п’юре з підсмаженою цибулею. Я ріжу дрібним кубиком, коли смажу даю до неї улюблені спеції.

Замісити туге тісто з вказаних продуктів, як на вареники. Дати відпочити під рушником 30 хв.

Робити варениці звичним способом, ліпити звичним способом. Вкрити у киплячій підсоленій воді, від спливання на поверхню 4-5 хв. Смакувати із задоволенням.

Великий піст 2024: правила та заборони

Пісні голубці з рисом та грибами

Інгредієнти:

1 середній качан капусти

200 грам довгозернистого рису

600 грам печериць, не дрібно порізати

1 велика морквина, почистити, крупно натерти

2 цибулини, почистити, порізати кубиками

50 мл рослинної олії

Сіль та чорний мелений перець до смаку

Для соусу:

1 л помідорів у власному соку, подрібнити все разом

1 велика цибулина, порізати кубиками

1 зубець часнику, вичавити

2 ст.л. цукру

1 ч.л. солі

3 ст.л. рослинної олії

У капусти вирізати качан й занурити у киплячу воду (можна додати трішки оцту, якщо листя грубе) на кілька хвилин. Капустину обережно дістати, та зняти зм’якле верхнє листя. Потім знову повернути у киплячу воду й знову зняти верхнє листя. І так розібрати капусту на листки.

Рис сполоснути під холодною проточною водою. Помістити у невелику каструлю, залити доверху холодною й довести до кипіння. Варити 1-ну хвилину й відцідити.

У великій сковорідці розігріти рослинну олію. Додати цибулю, та моркву й тушкувати до м’якості овочів.

Додати печериці, посолити до смаку й тушкувати, помішуючи, доки випарує вся рідина яку пустять гриби. Додати відварений рис й прогріти все разом, щоб рис ввібрав в себе аромат з овочів та грибів. Зняти з вогню.

Для соусу, на решті рослинної олії, у невеликій каструлі, підсмажити до м’якості цибулю, додати сіль та цукор, як цибуля зм’якне додати часник та помідори. Варити, постійно помішуючи, хвилин 20, поки соус дещо загусне, випарує. Зняти з вогню.

Надалі формуємо голубці звичним нам способом та складаємо їх до глибокого посуду для запікання.

Посуд з пісними голубцями щільно накрити фольгою, вставити до розігрітої духовки і пекти 30 хвилин. Зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин. Голубці повинні трохи підрум’янитись, більша частина рідини випарувати, а капуста остаточно зм’якнути.

Вінниця.info, фото ілюстративні

Джерело

Новини України