Тихе полювання на Вінниччині, в залежності від погоди, починається з кінця квітня, а вже з червня збирання грибів отримує масовий характер. Не зважаючи на те, що кожного року в області фіксують отруєння дикорослими грибами, шанувальників цієї справи не меншає. Тому Вінниця.info підібрала для вас корисні поради: які гриби можна збирати, які є гриби у Вінницькій області, зібрала розповсюджені види їстівних грибів Вінниччини та з’ясувала, де ж знаходяться грибні місця Вінниці та області.
В Україні росте понад 2 тисячі видів грибів, щонайменше 500 з них є їстівними. Втім, під час полювання на «рослинне м’ясо» радимо все ж обирати тільки ті, які вам добре знайомі. Адже отруйні гриби часто можуть вдавати з себе їстівні, а насправді — бути смертельно небезпечними для людини.
Перед тим, як іти в ліс переконайтеся, що:
- поруч, в районі ближче ніж півкілометра, не має проїжджої автомобільної частини або залізної дороги;
- поблизу лісу не має підприємств;
- ви взяли із собою: воду, мінімальний поживний перекус, компас, карту або GPS-навігатор, кошик для грибів, рукавички, гострий ніж, палицю, якою буде зручно розсувати траву, ліхтарик та свисток (на випадок, якщо загубитесь), аптечку, що містить пластир, антисептик, репелент від комах.
Гриби Вінницької області
Їстівних грибів у Вінницькій області досить багато. Серед них і білі гриби, і навіть – трюфелі (земляне серце). Головне — знати коли та де збирати. Гриби бувають: їстівні, умовно їстівні, отруйні та умовно отруйні.
Які є гриби на Вінниччині? Найпоширеніші: опеньки, грузді, білі гриби, польські, лисички, маслюки, підосичники, печериці, мокрухи, вовнянки.
Гриби корисні особливо для тих, хто бажає підтримувати необхідний рівень білку в організмі, не вживаючи м’ясних продуктів. Гриби містять вітаміни А, РР, С, D і групи В, фосфор, кальцій, залізо, селен і калій, а також необхідні організму ферменти.
Їстівні гриби: фотографії і назви
Білий гриб росте під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною, сосною та ялиною. Колір шапки білого гриба від червонувато-коричневого до молочно-білого. Ніжка бочкоподібна, біла або коричнева. Зріз такого красеня не змінює колір і залишається білим.
Маслюк свою назву отримав через маслянисті, слизькі на дотик шапинки. Ростуть ці гриби у сухому ґрунті, щедро всипаному сосновими голками. Маслюк має напівкруглий капелюшок, червонувато-коричневого кольору. Нижня поверхня капелюшки молодого гриба світло-жовтого кольору, вкрита білою плівкою. Форма ніжки циліндрична, волокниста, на ніжці присутнє кільце, вище кільця ніжка забарвлена в жовтий колір, знизу забарвлена в сірий колір.
Красноголовець або підосичник росте переважно під осиками, іноді і під іншими листяними деревами. Їстівний гриб з червоною або коричнево-червоною шапинкою. Гриб має високу ніжку, покриту сірими лусочками. М’якоть біла, на зламі швидко синіє.
Їстівний опеньок має на ніжці помітне кільце та росте на пеньках дерев у вигляді кільця. У справжніх пізніх опеньків майже завжди є товста ніжка. Шапочка пластинчаста, закруглена донизу. Колір шапинки – від жовтуватих до червонуватих тонів.
Печериці зустрічаються на щільному ґрунті. Шапка товста та м’ясиста, куляста, біла, брудно-біла, зрідка жовтувато- або коричнювато-біла, матова. Має рожевуваті, пізніше темно-коричневі пластинки. Ніжка щільна, кольору шапки, з подвійним, щільним кільцем здебільшого в нижній частині.
Лисичка росте у хвойних і листяних лісах, зростає найчастіше сім’ями. Шапка опукла, плоска або увігнута, лійкоподібна, часто асиметрична, жовта, гладенька. Пластинки вузькі, складчастоподібні. Ніжка коротка та має забарвлення шапки, звужена до основи, суцільна, гладка. Зустрічаються також й несправжні лисички, це не отруйні гриби, але несмачні. Несправжні лисички мають оранжеве або червонувате забарвлення, а не жовтувате. Капелюшок в них рівний, а не опуклий.
Гриб який можна їсти — зморшок їстівний – належить до умовно їстівних грибів, тобто той який потрібно варити мінімум 15 хвилин. Зморшок (сморж) росте на ґрунті у світлих листяних і мішаних лісах та на галявинах. Шапинка дзвіночкоподібна, жовтувато-бура, вохряна, з тісно розташованими складками. Ніжка циліндрична, розширена до основи, порожниста, спочатку біла, з часом жовтувата.
Насправді, видів грибів, які можна їсти, набагато більше але чимало їстівних грибів мають небезпечні різновиди. Існують й умовно їстівні гриби, що втрачають небезпечні властивості, якщо їх правильно обробити – зварити, засолити, засушити. До прикладу: вовнянки, чорні грузді, строчки, сироїжки, рядовки та інші.
Тому радимо любителям весняно-літнього сезону тихого полювання ретельно підбирати «кандидатів» у кошик. Наприклад, у червні часто збирають маслюки, печериці, сироїжки, білі гриби. У липні до білих грибів та сироїжок приєднуються літні їстівні гриби — підберезники, підосичники, грузді та опеньки. Чим ближче справа до осені і чим більше дощів, тим більшає і видів грибів у лісі.
Пам’ятайте – не слід брати гриб, який ви не знаєте або сумніваєтесь чи їстівний він. Щоб більше дізнатися про види грибів можна навіть скачати різноманітні додатки – грибні ідентифікатори, що стануть в нагоді у цій відповідальній справі. Так ви знайдете і детальний опис грибів, і їх фотографії.
Грибні місця
На Вінниччині багато лісів, а значить – багато місця для зростання грибів їстівних. Почесне місце серед локацій для збору є ліс біля Черепашинського кар’єру, де гриби за відповідної погоди можна знайти навіть взимку. Наприклад – фламуліну або опеньок зимовий.
Зморшки можна знайти у Безводному та Піщанці на Ямпільщіні. Їстівні зморшки люблять збирати в Гайсинському районі, гарне місце між селами Мельниківці та Вища Кропивна, а також під Тивровом.
В лісах у Турбівській громаді біля села Журава зазвичай багато маслюків та груздів. Біля села Петрик Літинського району можна знайти польські, опенькі та грузді. Білі гриби у Вінницькому районі можна знайти у лісі села Медвідка.
Мисливці за білими грибами їздять і в Чорний ліс під Калинівку, і на грибне місце в лісі села Сосонка.
Біля сіл в околицях Немирова можна роздобути добрі гриби — білі, опеньки, лисички, підосичники та інші.
До речі, знаходять фанати тихого полювання на Вінниччині й рідкісні — білі та чорні трюфелі. На збір йдуть у ліси Ямпільського та Тульчинського районів.
Кому не можна вживати гриби?
Перед вживанням диких грибів лікарі радять ретельно зважити всі «за» та «проти». Адже ця страва, крім того, що може виявитися отруйною, так і далеко не всім підходить.
- Гриби – не їжа для дітей до 12 років, адже їх травна система ще не зміцніла.
- Чи можна гриби вагітним? Ні. Вагітність складний та відповідальний період, тому краще поберегтися. Теж саме стосується й жінок, які годують грудним молоком малюків.
- Людям похилого віку слід також відмовитись від грибів. Це важка страва з якою організм у похилому віці може не справитися.
Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню і часто призводить до летальних наслідків або завдає невідворотної шкоди здоров’ю, тому до того часу, як ви детально не вивчите всі їстівні гриби або найбільш розповсюджені – не ризикуйте полювати самостійно.
Вінниця.info, фото ілюстративні