Піца в домашніх умовах – класичні та українські рецепти традиційної італійської страви.
За відкритими даними, найбільше піци їдять в І… Ні. Не в Італії. Як недивно, але кожен американець в рік з’їдає близько 13 кг піци, кожен француз – близько 10 кг, тоді як італійці дуже скромно – всього 5 кг за рік. Українців на жаль не порахували. Очевидно, значно менше. Втім, це не означає, що українці не люблять піцу. Навпаки, навіть за роки війни в Україні відкрилося чимало крафтових піцерій, де готують цю страву як за традиційними, так і за власними рецептами. Тож сьогодні пропонуємо розібратися, як приготувати ідеальне тісто для піци та чи можливо в домашніх умовах зробити справжню італійську піцу.
Домашня піца: рецепт в духовці та на пательні
Приготувати піцу в домашніх умовах можна досить просто і швидко. З цим завданням впорається навіть підліток. Тим більше, що для цього рецепту не знадобляться дріжджі.
Для тіста на піцу без дріжджів вам знадобиться:
- 300 г борошна
- 200 мл кефіру
- 0.5 ч. л. цукру
- 0.5 ч. л. солі
- 0.5 ч. л. розпушувача
- 4 ст. л. рослинної олії.
Борошно потрібно просіяти. Додаємо в ємність з борошном, сіль, цукор та розпушувач, перемішуємо, та виливаємо кефір і олію. Вимішуємо та залишаємо на 20-25 хвилин тісто відпочити. Після того, як всі інгредієнти у тісті «подружилися» між собою, можна переходити до розкочування. Обов’язково присипте робочу поверхню борошном, щоб тісто не приліпало. Отримавши бажану форму, перемістіть піцу в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Випікати потрібно 7 хвилин. Після на готовий корж додаємо улюблений томатний соус або кетчуп, тонко нарізану салямі, моцарелу, зелень, та зверху все покриваємо твердим натертим сиром. Знову в духовку на 5 хвилин і ваша домашня пухкенька піца готова.
Піцу своїми руками можна зробити й на «український манер» без духовки. Рецептом піци-палянички з Вінниця.info поділилася пані Марія з Тульчина.
Для тіста вам знадобиться:
- 1 склянка кислого молока
- сода або розпушувач
- 0,5 ч.л солі
- 1 ч.л. цукру
- 1 ст.л. олії соняшникової
- борошно – 300-350 г.
Спочатку змішуємо сухі інгрідієнти, якщо замість розпушувача сода, її потрібно погасити оцтом перед тим як класти у борошно. Додаємо кисле молоко, олію та вимішуємо. Підсипаємо стільки борошна, щоб воно було еластичним. Розділяємо отриманий ком тіста на дві рівні частини та розкочуємо у два «млинця», в діаметр вашої пательні або менше. На одну частину викладаємо начинку, це можуть бути: подрібнена та обсмажена курка з цибулею, варене яйце з зеленою цибулею, пюре з гороху з зеленню, подрібнена шинка з сиром тощо. Другою частиною тіста накриваємо першу частину, краї зліплюємо між собою, для міцності можна обмазати їх ледь взбитим яйцем та відправляємо на пательню. Обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки.
Рецепт піци як в піцерії
Якщо ви мрієте створити піцу як в найкращих піцеріях країни, та думаєте, що це неможливо, запевняємо – все можливо. Втім вам дійсно знадобиться дещо більше часу на підготовку, але чого не зробиш заради улюбленої страви.
Для ідеальної основи на дві піци вам знадобляться такі інгредієнти:
- 320 мл теплої води (35-40 градусів за Цельсієм)
- 7 г сухих дріжджів
- 1 ч.л. солі
- 0,5 ч.л. цукру
- 2 ст. л. оливкової олії
- борошно вищого гатунку — 400-500г.
Спочатку підготуємо дріжджі: в теплу воду додаємо дріжджі та цукор, вимішуємо, залишаємо на 10 хвилин. Після того, як дріжджі почали пінитися, починаємо замішувати тісто. Борошно та сіль перемішуємо в ємності і поступово додаємо воду з дріжджами. Коли більша частина борошна вже змішана з дріжджами, додаємо олію та решту борошна. На процес замішування тіста вам знадобиться близько 15 хвилин, щоб воно стало максимально еластичним і з ним було приємно працювати. Після того, як ви добились необхідної однорідної консистенції, залиште тісто на 50-60 хвилин відпочити в теплому місці. Для того, щоб воно не завітрилося, накрийте його рушником. За час відпочинку тісто повинно збільшитися вдвічі.
Наступний етап: розділіть тісто на дві частини і кожну тонко розкатайте. Кожен «млинець» повинен бути приблизно по 0,5 сантиметрів завтовшки. Обережно попроколюйте основи для піци виделкою, щоб під час випікання не з’явилися «горбочки» з повітрям.
Коли закінчили приготування основи, зверху змастіть її улюбленим томатним соусом, розкладіть нарізані кружечками помідори, м’ясну або рибну нарізку, сир, базилік, присипте чорним перцем та пармезаном.
Скільки пекти піцу? За температури 230 градусів у духовці протягом 10-12 хв і ресторанна піца на вашому обідньому столі.
Тонка італійська піца «4 сири»: рецепт піци на дріжджах
Ще один простий рецепт тіста на піцу, яка входить у ТОП-3 найулюбленіших у світі – «піца 4 сири».
Що потрібно для піци:
- 200 мл теплої води
- 10 г пресованих дріжджів
- 0.5 ч.л. цукру
- 400 г борошна
- дрібка солі
- 1 ст.л. оливкової олії.
Для того, щоб активувати дріжджі вам знадобиться 200 мл теплої води, до 36 градусів. Дріжджі та пів ложки цукру розчиняємо у теплій воді. Замішали, почекали пару хвилин, додаємо сіль, та поступово всипаємо просіяне борошно, обережно помішуючи. Після цього додаємо оливкову олію та замішуємо тісто. Замісивши тісто перекладаємо на робочу поверхню, присипану борошном та продовжуємо вимішувати тісто, за необхідності додаємо борошно, щоб отримати однорідну, еластичну масу.
Після цього відставляємо тісто в тепле місце на годину, накривши рушником або харчовою плівкою. Тісто повинно збільшитися. Коли маса виросла розкочуємо в потрібну форму.
Для начинки нам знадобиться:
- 100 грамів моцарели
- 100 грамів маасдаму
- 50 гр горгонзоли або Дор Блю
- 50 гр пармезану
- 1 ст л оливкової олії та спеції.
Основу тіста змащуємо олією, томатним соусом, посипаємо орегано. Викладаємо зверху моцарелу, маасдам, горгонзолу і посипаємо пармезаном. Відправляємо піцу в розігріту до 220-250 градусів духовку на 10-15 хвилин. Коли тісто стало золотавим, а сир розплавився – можна діставати.
Вінниця.info, світлини ілюстративні