Домашні паски – символ світлого свята Великодня. Готувати їх можна з різного тіста, але найкраще – на молоці, то вони будуть пишними, ароматними та смачними.
Оля Полякова поділилася на YouTube рецептом пишної та вдалої домашньої паски, яку зможе приготувати кожен.
Інгредієнти:
Для опари:
- 300 мл молока
- 300 г борошна (з високим % білка, від 13 до 16);
- 75 г живих дріжджів
- 1 ч. л. цукру
Для тесту:
- 18 яєць: 18 жовтків, 9 білків
- 550 г цукру
- 1 кг 200 г борошна (з високим % білка, від 13 до 16)
- 400 г вершкового масла
- цедра 1 лимона
- цедра 2 апельсинів
- сік 2 апельсинів
- ваніль
- 5-7 г солі
- ізюм, замочений у коньяку або у воді
Для глазурі:
- 9 холодних яєчних білків
- 11 ст.л цукру
Спосіб приготування:
1. Опара: Візьміть 300 мл молока, обережно змішайте з 75 г дріжджів і додайте 300 г борошна, чим вище в муці вміст білка, тим краще вийде паска! Також додаємо до опари 1 чайний л цукру, добре все перемішуємо і залишаємо її «відпочити» на 30 хвилин у темному та тихому місці.
2. Тісто: розділіть жовтки та білки 9 яєць, відставте білки на глазур, а жовтки відправляйте у комбайн. Сюди додайте ще 9 яєць і білки, і жовтки, і висипте 550 г цукру. Все це змішуємо до високої піни. Після цього дрібно натираємо цедру 2 апельсинів і вичавлюємо з них сік, беремо насадку для замішування тіста, додаємо в створену масу яєчну нашу опару, і потихеньку замішуємо тісто, додаючи цедру апельсина і вводячи борошно.
3. Поки замішується тісто, замочіть родзинки у коньяку або воді на одну годину. Невеликими шматочками додайте в тісто, що замішується, 400 г вершкового масла і трохи ванілі. При необхідності додайте в тісто молоко чи сік або, навпаки, борошно. Залишіть замішане тісто «відпочити» на 20 хвилин і потім вимішуйте його ще 10-15 хвилин. І тепер – знову чекаємо! Але тепер 30 хвилин поки тісто підійде, додайте родзинки.
4. Обережно викладіть тісто на змащений килимок і розділіть його так, щоб у кожній формі воно займало не більше 1/3 місця. Тісто у форми краще викладайте у формі кульки. Накрийте паски у формах рушниками і залиште ще на 30 хвилин.
5. Розігрійте духовку до 190С і поставте випікатися на 15 хвилин, потім зменшити до 160-170С і випікайте ще 30 хвилин, не можна відкривати духовку!
6. Глазур: Ввзьміть 9 холодних яєчних білків, додайте 11 ст.л цукру і збийте їх до піни.
Прикрасьте ще теплі паски глазур’ю та посипкою!
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Олександрійська паска
- Паска на жовтках за рецептом Дарії Цвек
- Бюджетна паска на смальці