Розповідаємо, як приготувати біляші на кефірі, молоці та воді.
Біляші можна приготувати і без замісу тіста / фото ua.depositphotos.com
Біляші давно багатьом знайомі, але готувати їх удома зазвичай дуже трудомістко. На щастя, є і більш ліниві рецепти, для яких не потрібно буде замішувати тісто.
Як приготувати біляші на кефірі, молоці та воді — далі в матеріалі.
- Біляші на кефірі
- Біляші на молоці
- Біляші на воді
Біляші на кефірі
У цьому рецепті тісто на біляші готується на основі кефіру. Щоб їх зробити, беремо:
- 500 грамів фаршу;
- 300 грамів кефіру;
- 200 грамів борошна;
- 70 грамів цибулі;
- два яйця;
- 0,5 чайної ложки цукру;
- 0,5 чайної ложки соди;
- спеції;
- олія для смаження.
Дрібно нарізаємо цибулю й обсмажуємо її до м’якості. Додаємо фарш і обсмажуємо хвилин п’ять.
У мисці змішуємо кефір, цукор, яйця, соду та спеції. Всипаємо борошно і перемішуємо, щоб консистенція тіста була як для оладок. Туди ж додаємо фарш і сік, який він виділив.
Перемішуємо і трохи даємо тісту постояти. Цей крок бажаний, але не обов’язковий. Розігріваємо олію і ложкою викладаємо тісто з фаршем. Коли з одного боку готове, можна перевертати. Закриваємо кришкою і залишаємо на мінімальному вогні хвилин на п’ять.
Продовжуємо готувати, поки не закінчиться тісто. Ліниві біляші готові.
Біляші на молоці
Також дуже смачними виходять і ці біляші з м’ясом. Для них потрібно взяти:
- 400 грамів фаршу;
- 80 грамів цибулі;
- сіль;
- перець;
- 100 мілілітрів молока;
- 100 мілілітрів сметани;
- одне яйце;
- 200 грамів борошна;
- п’ять грамів розпушувача;
- 80 мілілітрів олії (рослинної).
Цибулю нарізаємо на дуже дрібні кубики. Смажимо її разом із фаршем до готовності, приправляємо.
У миску наливаємо молоко, сметану і додаємо до них яйце, сіль, просіяне борошно і розпушувач. Перемішуємо, щоб вийшло тісто. Воно буде не крутим і в’язким.
Коли фарш охолоне, з’єднуємо його з тістом. Олію розігріваємо на сковороді. Ложкою викладаємо тісто з м’ясом і готуємо біляші до рум’яності з двох боків.
Біляші на воді
Останнім розглянемо варіант приготування біляшів, коли вдома немає ні молока, ні кефіру. Для нього беремо:
- 400 грамів борошна;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 0,5 чайної ложки цукру;
- пачку сухих дріжджів;
- 500 мілілітрів води;
- 200 грамів фаршу;
- одну цибулину;
- спеції;
- олію (рослинну).
У миску просіюємо борошно. Туди всипаємо сіль, цукор і дріжджі. Перемішуємо і вливаємо теплу воду. На невеликій швидкості збиваємо міксером, тісто має бути як негуста сметана. Залишаємо його на 45 хвилин у теплому місці.