Гастрономічний туризм: що варто скуштувати за кордоном

Італійська піца, французькі круасани, японські суші подають чи не в кожному українському кафе. Навіть якщо ресторан позиціонує себе як заклад однієї національної кухні, то не факт, що там не знайдеться страв з інших країн. Це не є чимось вульгарним чи поганим, адже в кожного різні смаки. Хтось у компанії друзів бажає з’їсти грузинське хачапурі, а дехто насолодитися пастою болоньєзе. 

Та будемо відвертими: куди б ми не зайшли, все одно не відчуємо оригінальні смакові властивості блюда. Вони схожі, але не такі як повинні бути. Якщо ви дійсно бажаєте спробувати автентичну їжу різних народів, плануйте нову подорож.

Куди відправитися, щоб скуштувати етнічні делікатеси – розказуємо далі!

Греція 

Перше, що спадає на думку при згадці про Середземноморську країну – оливки, м’який сир і салат, який так полюбився багатьом українцям. Але цей край славиться не тільки цими продуктами. Насправді держава має безліч національних страв, іноді з незвичним поєднанням смаків.

Приїхавши сюди, варто одразу замовити клевтіко – запечену баранину з картоплею та прянощами. Страва була винайдено в часи турецького панування і досі залишається частиною грецької культури. Приготувати м’ясо з бульбою не так то і легко. В домашніх умовах точно не вийде. Адже головна фішка рецепта – куховарити потрібно в спеціальній дерев’яній печі.

Також рекомендуємо скуштувати мусаку – овочеву-м’ясну запіканку, яка поєднує у собі європейські та близькосхідні кулінарні традиції. Звичайно, не оминайте стороною і спанакопиту – листковий пиріг зі шпинатом та фетою.

Іспанія 

Країні кориди також є чим здивувати своїх гостей. Окрім знаменитої паельї, хамону та гаспачо, іспанці мають безліч страв, які варто спробувати. На сніданок тут подають омлет, та не такий, як ми звикли. Він більше схожий на плаский коржик із начинкою. Страва має назву тортилья еспаньйола та дуже швидко й просто готується. Господині потрібно натерти декілька картоплин, нашинкувати ріпчасту цибулину та збити десяток яєць. Все гарненько перемішати, вилити суміш на пательню та залишити під кришкою до повного приготування. Загалом, замовте, не пошкодуєте.

На обід варто взяти мадридський суп косидо. Це дуже ситне та калорійне рагу, яке вариться на основі нуту, овочів, тушкованої свинини, бекону та сосисок. До речі, смакувати їжу треба у два етапи. Спочатку процідити бульйон і випити його, потім з’їсти усі інгредієнти, що залишилися на тарілці.

Не забудьте пробігтися по закусках. Вашої уваги заслуговують тапас, запечені баклажани та крокетас. 

Мексика 

Особлива країна, національні страви якої занесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Більш того, найстаріші рецепти ретельно охороняються та тримаються у найсуворішому секреті. Тому ніякий мексикансько-український ресторанчик не зможе задовольнити ваші смакові рецептори, як справжні автентичні заклади.

Почнемо з соусу Mole, який подають до м’яса. Він дуже складний та багатогранний. Як правильно його готувати – знають лише мексиканці. Пошуковик дасть тільки розпливчасту відповідь. Ми знаємо лише одне: в основі йде чилі, шоколад, волоські горіхи, фісташки, кунжут, кориця та гвоздика. 

Також пропонуємо спробувати гострі фаршировані перці, які начиняються тушкованою свининою, яловичиною й сумішшю фруктів (персиків, бананів, груш і яблук). Звичайно, все щедро приправляється спеціями – без них ніяк. Подають страву з підливкою, гранатовим насінням і зеленню. 

Франція 

Французька кухня відома на весь світ своїми жаб’ячими лапками, круасанами, рататуєм та десертом крем-брюле. Будете тут, неодмінно скуштуйте ці страви. Але не зупиняйтеся тільки на них, адже ще є безліч гастрономічних смаколиків.

Від себе рекомендуємо замовити кок-а-він – курча в червоному вині. Насправді це дуже-дуже складний рецепт, який іноді не в змозі зрозуміти навіть професійні кухарі. Також зверніть увагу на кріпи – хрусткі тонкі млинці, які йдуть з найрізноманітнішою начинкою та без неї. А ще не відмовляйте собі у насолоді спробувати цибулевий супчик з сиром та ароматними грінками. Буде смачно, запевняємо!

Індія 

В індійські кухні, як і сотні років тому, в основі залишаються овочі та спеції. Автентичні страви цього краю – рай для вегетаріанців, адже індуси майже не вживають м’ясо і рибу. 80% корінного населення так точно. Основа їх раціону – злаки, боби та городина. 

Що варто спробувати? Тхалі – рис із різними закусками та соусами. Зазвичай, страву подають з карі, чапаті, пікулі та чатні. До речі, не думайте, що не наїстеся такою їжею. Тут порції дуже великі. Якщо хочеться чогось ніжного, замовляйте малай-кофта – картопляні фрикадельки, приготовані у фритюрі. 

Також рекомендуємо скуштувати палак панір, зрозумілою мовою – шпинат із м’яким сиром. З основних блюд радимо суп дал, а з десертів — джалебі. 

Подорожуючи країнами світу, обов’язково відвідуйте різні національні ресторанчики. Цього разу неодмінно виберіть щось нове та незвідане для себе. Ми впевнені, вам сподобається!

Раніше OBOZ.UA розповідав про маловідомі міста Європи.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України