Ціни на популярні продукти в Україні різко зросли: як змінилась вартість

В Україні за тиждень помітно зросли ціни на тепличні овочі – огірки, помідори, зелену цибулю та броколі, тоді як картопля, капуста й сезонні дині подешевшали. Найбільшим попитом серед покупців залишаються яблука та картопля, а серед фруктів активніше продаються груші та лимони.

Про це повідомляють аналітики EastFruit. На українських ринках наприкінці жовтня відбулася помітна корекція цін на основні овочі та фрукти.

З одного боку, подорожчали тепличні культури, а з іншого – знизилися ціни на сезонні продукти, зокрема картоплю та капусту. Аналітики відзначають, що попит на окремі позиції залишається стабільно високим, попри коливання вартості.

Найпомітніше зросли ціни на огірки та помідори, які третій тиждень поспіль дорожчають. Так, червоні помідори на українських ринках продавалися вже по 45-95 гривень за кілограм, тоді як тижнем раніше коштували 28-80 гривень. Огірки також суттєво подорожчали – з 75-105 до 90-130 гривень за кілограм. Зростання пояснюють зменшенням пропозиції через завершення сезону відкритого ґрунту та підвищенням витрат тепличних господарств.

Водночас стрімко зросли ціни на зелену цибулю, яка подорожчала майже вдвічі – із 100-195 гривень до 195-205 гривень за кілограм. Дорожчими стали також баклажани (з 40-50 до 60-68 гривень) та броколі (до 45-55 гривень за кілограм). У сегменті зелені додали в ціні салати, кріп і петрушка, що традиційно реагують на зниження температури.

Серед стабільних позицій — морква та буряк, які зберегли свої ціни: морква по 9–10 гривень, буряк — 8–10 гривень за кілограм. Натомість картопля і білокачанна капуста трохи подешевшали. Картоплю продавали вже по 10–12 гривень (проти 11–13 раніше), а капусту – по 9–11 гривень за кілограм. Також знизилися ціни на пекінську капусту – до 20-30 гривень, і перець «Білозерка» – до 20-55 гривень.

Цвітна капуста коштувала 33-37 гривень, а часник залишався у високому ціновому сегменті – 60-120 гривень за кілограм. На ринку фруктів ситуація дещо інша, адже ціни на окремі імпортні позиції, як-от лимони та банани, підросли, тоді як цитрусові з Іспанії та Туреччини подешевшали. Лимони зросли в ціні до 100-120 гривень, а апельсини, навпаки, подешевшали до 60-75 гривень за кілограм.

Серед українських фруктів груша стала дорожчою – з 30-85 до 45-110 гривень за кілограм, тоді як яблука залишилися стабільними: 20-85 гривень залежно від сорту. Ціни на сливи (20–45 грн) і персики (50–80 грн) також не зазнали суттєвих змін.

А от сезонні кавун і диня подешевшали. Кавуни тепер можна придбати по 8-15 гривень, а дині – по 25–40 гривень за кілограм (раніше – 45-60 грн). Це пояснюється завершенням сезону збору пізніх сортів і активним розпродажем залишків.

Експерти зазначають, що на фоні високого попиту найбільш активно торгують яблуками та картоплею. Також серед популярних позицій залишаються буряк і морква, тоді як пропозиція слив цього тижня практично зникла. Зате у фруктовому сегменті зросли продажі лимонів, які активно купують напередодні холодів.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні помітно здешевшала картопля. Нині великі мережі супермаркетів продають її в середньому по 15,1 грн/кг, що на понад 1 грн нижче за середню ціну вересня. Водночас в експертному середовищі очікують, що в майбутньому вартість овоча продовжить зростати.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України