Ціни на основні овочі та фрукти різко переписали: скільки тепер доведеться платити

В Україні за тиждень здешевшали білокачанна капуста (з 13 до 11 грн/кг), морква (з 12 до 10 грн/кг), буряк (з 12 до 10 грн/кг), помідори (з 24 до 20 грн/кг) та кавун (з 10 до 8 грн/кг). Водночас подорожчали огірки, малина та груша, і прогнозується, що сезонне здешевшання баштанних та овочів триватиме, тоді як ягоди й кісточкові фрукти поступово дорожчатимуть через зменшення пропозиції.

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Минулого тижня український ринок овочів та фруктів демонстрував помітне пожвавлення та цінові коливання.

Більшість овочів знову почали дешевшати, тоді як у фруктово-ягідному сегменті ситуація була різноспрямованою – одні позиції падали в ціні, інші продовжували дорожчати. Ціни на білокачанну капусту знизилися з 13 до 11 грн/кг. Така тенденція стала результатом стабілізації пропозиції після попереднього зростання. Морква, яка ще тиждень тому коштувала в середньому 12 грн/кг, подешевшала до 10 грн/кг. Аналогічна ситуація з буряком столовим – 10 грн/кг проти 12 грн/кг раніше.

Помідори минулого тижня продавалися по 20 грн/кг замість 24 грн/кг, а перець Білозерка впав у ціні з 36 до 32 грн/кг. Водночас огірки навпаки підскочили з 15 до 18 грн/кг, оскільки виробники вирішили підняти відпускні ціни. Зменшилася вартість і на інші овочі, броколі коштували 55 грн/кг проти 60 грн/кг тижнем раніше, а пекінська капуста знизилася з 26 до 23 грн/кг.

Третій тиждень поспіль дешевшали кабачки, якщо 12 вересня вони коштували 18 грн/кг, то вже 19 вересня – 15 грн/кг. У той же час на цвітну капусту та цукрову кукурудзу розширився діапазон цін, оскільки на ринку з’явилося більше різних за якістю й обсягом пропозицій.

Сегмент зелені також показав змішану динаміку: кріп подешевшав із 180 до 150 грн/кг, а зелена цибуля – зі 100 до 90 грн/кг. Водночас петрушка виросла з 120 до 135 грн/кг, а листовий салат – із 60 до 70 грн/кг.

Серед фруктів і ягід ціни змінювалися по-різному. Лохина подорожчала до 250 грн/кг, тоді як ще тиждень тому коштувала 220 грн/кг. Аналогічно піднялася в ціні малина – з 130 до 145 грн/кг.

Сезонні культури продемонстрували спад. Так, кавун здешевшав із 10 до 8 грн/кг, а диня – із 18 до 14 грн/кг. Натомість ціни на персики піднялися з 45 до 50 грн/кг, нектарини – з 48 до 55 грн/кг, а слива зросла з 25 до 30 грн/кг. На ринку відзначалося також падіння цін на виноград – 32 грн/кг замість 36 грн/кг тижнем раніше. Водночас груша подорожчала з 45 до 52 грн/кг.

Цього тижня на гуртових ринках оголошень про купівлю овочів та фруктів було не надто багато, що свідчить про певне уповільнення оптової активності. Найбільшим попитом серед покупців користувалися гарбуз, яблуко та виноград.

Для порівняння, торік у цей же час головною позицією була ріпчаста цибуля, пропозиція якої активно зростала. Тоді ж на ринок починали надходити партії капусти з Нідерландів, тоді як морква залишалася майже поза обігом. Хурма ж тільки починала з’являтися в торгових списках.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні стрімко дорожчає молочна продукція, особливо сир і вершкове масло, і тенденція до зростання цін продовжиться. Експерти радять українцям ретельніше планувати витрати, адже навіть за умов стабілізації ринку вартість стратегічних продуктів залишатиметься високою.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України